cd&v Landen

Dag van de landbouw

Duurzaam Landen

De slogan in Landen is niet voor niets Stad van het platteland. Als je Landen binnenrijdt, kan je niet om de glooiende landschappen heen, met in elk seizoen een ander sfeervol uitzicht. Met het organiseren van Dag van de Landbouw in samenwerking met lokale boeren, hebben we afgelopen jaren ingezet om de korte keten, het educatieve aspect en hoevetoerisme in the picture te zetten.

 

Naast feest aan de molen te Rufferdinge waar we lokale streekproducten graag onder de aandacht brengen, maar we willen graag nog meer onze Landense producten en korte keten steunen en promoten. Niet enkel onze handelaars in het centrum moeten we ondersteunen, maar alle lokale ondernemers. Het inrichten van een automaat kan zorgen dat onze ecologische voetafdruk afneemt en stimuleert nog meer de verkoop van lokale producten.

 

Dankzij een overeenkomst vanuit het verleden met enkele landbouwers konden we gebruik maken van hun diensten tijdens de hevige sneeuwstorm van januari 2024. Deze overeenkomst moet dringend geactualiseerd worden aan de huidige noden. Maar niet alleen in functie van sneeuwproblematieken dienen we samen te werken met landbouwers, overeenkomsten kunnen ook gesloten worden ifv modder- en wateroverlast.

 

Voor het eerst in de geschiedenis is er een landbouwadviesraad opgericht geweest in Landen en eveneens een Dierenwelzijnsraad. Deze raden moeten behouden blijven.

 

Sluikstorten willen we zoveel mogelijk tegengaan. Projecten zoals Mooimakers, het vuilnisbakkenplan zorgen voor sensibilisering. Jammer genoeg is dit niet voldoende. Er is voorzien om de toekomst te investeren in stadswachten en verdere handhaving, want sluikstorten moet bestraft worden.

 

Als stad Landen hebben we 1 hondenweide gerealiseerd. Toekomstige nieuwe publieke of private initiatieven willen we steeds onderzoeken en indien mogelijk ondersteunen. Hondenbaasjes verdienen het eveneens om zich rustig te kunnen ontspannen.

 

Als stad moet je het goede voorbeeld geven naar je inwoners. Er wordt ingetekend en deelgenomen aan klimaatactieplannen, SURE2050, zonnepanelen gelegd… om de klimaatdoelstellingen te behalen. Het patrimonium van de stad moet verduurzaamd worden. Sinds kort is er een gebouwenbeheerder aangesteld, want het eigen patrimonium moet nog meer energiezuinig en vergroend worden.

 

Niet enkel met de gebouwen moet op een duurzame manier omgegaan worden, maar ook met onze (landbouw)gronden moet op een zorgzame en doordachte manier omgesprongen worden. Gronden verkopen om de begroting te laten kloppen, daar doen we niet aan mee.

 

Het leefbaar maken van de beken is heel belangrijk voor de natuur. Vis komt terug wanneer de beken proper zijn. Er is geïnvesteerd geweest in de eerste drijfvuilvangers en vistrappen. Dit moet geëvalueerd en uitgebreid worden.

 

Wateroverlast is geen pretje. Niemand wil hiermee geconfronteerd worden. Inwoners kunnen gebruik maken van het nieuwe subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen. Het erosiebestrijdingsplan wordt uitgevoerd in samenwerking met landbouwers en de provincie om mogelijkse wateroverlast tot een minimum te beperken. In de toekomst is het een prioriteit dat we de gevoelige punten blijven aanpakken. Dat we verder werken aan projecten in bijvoorbeeld Waasmont en Walshoutem, dat we samenwerken met de betrokken partijen zoals de Watergroep, Fluvius, de erosiecoördinator, de Watering , Aquafin om deze gebieden te vrijwaren.

 

Het openleggen van de Molenbeek blijft een streven. Projecten in andere steden en gemeenten leren ons, mede door de klimaatopwarming, hoe belangrijk het is om in te zetten op de groenblauwe dooradering. Er moet verder gewerkt worden aan de onthardingsprojecten zoals we reeds gedaan hebben met de eerste aanzetten van het Bronplein, de Maartstraat, Slachthuisplein.  Beeldkwaliteitsplan blijft hierbij een handige en relevante gids. Kleine ingrepen van extra groen en een bijkomende picknickbank zoals er in Neerwinden gebeurd is aan de Keibergstraat moeten ook in andere dorpen mogelijk zijn.