Elke burger verdient een optimale dienstverlening. Dit dient te gebeuren in een opgewaardeerd stadhuis met een efficiënt onthaal en een goede doorverwijzing en opvolging van vragen. Dit dient te gebeuren op maat van alle burgers (digitaal, niet-digitaal) en op elke locatie (Sociaal Huis, Huis van het Kind,…) waar diensten aangeboden worden.
Het stadsmagazijn wordt aangepakt en uitgebreid op de huidige locatie. Burgers die materiaal komen uitlenen, moeten efficiënt worden verder geholpen.
De inkanteling van het OCWM in het stad is een feit. Het is nodig dat steeds de nodige financiële middelen ter beschikking gesteld blijven worden om zijn opdracht als spil van de individuele sociale dienstverlening in samenwerking met de stadsdiensten te blijven vervullen voor alle Landenaren. Zo kan het OCMW-actieterrein goed opgevolgd, geactualiseerd worden aan de nieuwe noden en indien nodig uitgebreid worden.
De nodige analyses betreffende dienstverlening al dan niet in eigen beheer te doen dienen ook te gebeuren. Daarbij mag nooit het menselijke aspect uit het oog verloren worden.
Iedereen kent wel iemand die zorg draagt voor hulpbehoevende familieleden of vrienden, want 1 op 5 in Vlaanderen neemt deze rol op zich. Mantelzorg vergt heel wat van een persoon. Wij willen deze mensen samen brengen op een mantelzorgbabbelmoment. Daar kunnen ze zich informeren, ontspannen of andere mantelzorgers ontmoeten. Het is belangrijk om de luisteren naar de noden van de mantelzorgers. De mantelzorgpremie moet eveneens bekeken worden.
Alternatieve trouwlocaties zijn afgelopen legislatuur gerealiseerd. Het is mogelijk om op vaste data te huwen in Rufferdinge en de Villa op Domein ’t Park. Maar nu moet er ook gekeken worden naar het stadhuis. Als het stadhuis heropgewaardeerd wordt, moet er ook werk gemaakt worden van de trouwlocatie, deze is ook toe aan een modernisering.
Onze begraafplaatsen worden eigentijds ingericht met de nodige vergroening. Hier moet blijvend op ingezet worden. Er komen steeds nieuwe mogelijkheden en vragen om een betekenisvolle laatste rustplaats in te richten. Denk maar aan het aangepaste decreet om de urne van een gecremeerd huisdier mee in het graf te plaatsen bij het overlijden van een inwoner van de gemeente. De nodige aangepaste reglementen, vergroeningselementen, kunstwerken en accommodatie kunnen hieraan tegemoet komen. Maar ook het onderhoud zelf moet voortdurend opgevolgd worden. Er zijn 15 begraafplaatsen op ons grondgebied en dit is heel arbeidsintensief. Alle verbeteropties moeten steeds onder de loep genomen worden.
Het digitale sterrenregister moet blijvend aangeboden worden aan de Landenaren in combinatie met de optie om een boom in het geboortebos te plaatsen. Hierbij moet ook steeds voldoende aandacht besteed worden op onze begraafplaats.
De titel van vrouwvriendelijke gemeente willen we graag behalen. 5 van de 6 voorwaarden hebben we reeds gehaald. Met vrouwen die terecht topfuncties op ons stadhuis vervullen en onze 2 nieuwe vrouwelijke straatnamen hebben we al een mooie stap genomen, maar we willen nog verder gaan.
We willen dat alle inwoners zich thuis voelen in Landen. Vandaar dat we ook jaarlijks onze nieuwe inwoners welkom heten. Maar ook aan de anderstaligen denken we. Op regelmatige tijdstippen worden er praatgroepen georganiseerd. Dmv een interlevensbeschouwelijke ontmoetingsdag te organiseren proberen we verschillende culturen dichter bij elkaar te brengen. Hier moet blijvend op ingezet worden en gekeken worden welke kleine projecten ten goede komen aan de sociale betrokkenheid en integratie van alle nieuwe inwoners.
Burgers voldoende, transparant en correct informeren is in onze huidige samenleving cruciaal. Bestendigen en versterken van de goede samenwerking met de adviesraden is de dag vandaag niet meer voldoende om een draagvlak te creëren. Een goede samenwerking met buurtcomités en omwonenden is nodig. Voor grote projecten moeten infovergaderingen georganiseerd worden. Informatiedoorstroom dient zowel via de Licht op Landen te gebeuren op papier als digitaal (facebook, website, IG,…).